Ga je binnenkort op kot? Dat is een fantastische ervaring, jouw eerste ervaring met vrijheid. Maar met die vrijheid komt natuurlijk een eerste ervaring met (financiële) verantwoordelijkheid. Je moet natuurlijk genoeg geld overhouden om te feesten, te eten, kleding kopen en noem maar op. Wij hebben 15 tips voor studenten om geld te besparen.
Tips
- Deel een Netflix account. Een Netflix account kan meerdere gebruikers hebben, deel het met een kotgenoot, vriend of familielid.
- Koop bier in flessen. Ten eerste is bier in glazen flessen een stuk goedkoper per liter. Ten tweede kan je je lege flessen inruilen voor statiegeld om aan het einde van de maand boodschappen mee te doen. Bovendien kunnen bierkratten dienstdoen als extra stoel of tafel.
Eten
- Verspil niet al je geld aan restaurants en snackbars. Uit eten is meestal ofwel duur, ofwel ongezond, en vaak een combinatie van beiden. Wees niet bang om voor jezelf te koken.
- Leer koken! Weet je niet wat koken? Kok op kot is een leuke site waar je gemakkelijke recepten vindt voor studenten.
- Eet niet alleen. Eet samen met je kotgenoten zo bespaar je veel geld, hoef je niet elke dag te koken, en heb je ook nog eens een gezellige maaltijd. Thuisafgehaald maakt het mogelijk om je kookkunsten te delen met mensen bij jou in de buurt.
- Neem overschot mee van thuis. Verslaafd aan mama’s kookkunsten? Vraag aan je moeder om de overschotjes in te vriezen en neem ze mee op kot.
Tweedehands
- Ga op zoek naar tweedehands studieboeken en cursussen. Stubooks is een site waar je ze kan vinden, maar je kan ook rondvragen op de facebookpagina van jouw faculteit of studentenvereniging. Vaak organiseren de verschillende studentenclubs boekenverkopen. Heb je maar een kleine stuk van een cursus nodig? Vergeet niet dat er zoiets bestaat als een bibliotheek en een scanner.
- Koop vintage. Niet iedereen houdt van vintage, maar voor de liefhebbers zijn er veel goedkope opties. Think Twice vind je in Brussel, Gent, Antwerpen, Leuven, Brugge en Kortrijk. Je kan er tweedehands kleren van hoge kwaliteit voor lage prijzen. Elke maand houden ze een sale, waarbij de prijs op de laatste dag van de sale 1 euro per kledingstuk is.
Ruilen
- Maak gebruik van ruilplatformen. Iedereen ruilt mee en LETS Vlaanderen zijn twee initiatieven om in de buurt, werkomgeving of studentenclub te ruilen.
Gratis
- Gebruik diensten als Repair Café. Dit is een leuke evenementen waarbij je je eigen spullen, zoals fietsen, elektrische apparaten, kleding, meubels, enz. gratis kunt laten herstellen door mensen uit je eigen buurt. De bedoeling is een gezellig evenement waar iedereen elkaar helpt.
- Open een gratis zichtrekening. De meeste banken rekenen nog steeds allerlei ‘beheerkosten’ aan voor het gebruik van hun diensten. Dit bedrag schommelt vaak tussen 50 en 100€ per jaar. Kies daarom altijd voor een 100% gratis zichtrekening. Vaak zijn deze gratis zichtrekeningen alleen online te gebruiken, m.a.w. ze hebben geen fysiek kantoor meer, maar een gratis klantendienst waar je kan bellen. Maar dat zou voor de moderne student geen uitdaging mogen zijn.
Kortingen
- Studentenkortingen. In elke studentenstad kan je als student allerlei kortingen krijgen. Dit kan gaan om supermarktkortingen, gratis bier, korting in allerlei restaurants en snackbars en noem maar op. Hou je studentenkaart dus steeds op zak. Ook kan je vaak bij je faculteit, hogeschool of universiteit groepskorting krijgen op laptops of andere zaken. Bekijk de Associatie KU Leuven korting voor korting op een Mac.
- Koop online. Bijna alles wat je in de winkel vindt, kan je altijd goedkoper vinden online. Dit geldt zeker voor technologie, maar ook voor kleding en schoonheidsproducten.
- Kortingscodes. Om nog meer te besparen op online aankopen, ga steeds op zoek naar kortingscodes. Vaak zijn er websites die niets anders doen dan kortingscodes verzamelen. Vaak zo bespaar je nog eens 5 tot 10%.